Doen waar de zorg voor bedoeld is

Zorgondernemer Els Sneep met bewoner
Uit de huizen

Els Sneep-Colijn is de derde Zorgbutler-ondernemer van Nederland. In september 2017 ging zij van start met haar locatie in Rotterdam Ommoord. Een droom die in vervulling ging. “Elke dag geniet ik ervan dat onze visie écht werkt.”

Els Sneep - zorgondernemer Zorgbutler
Els Sneep - zorgondernemer Zorgbutler

Voordat ze het roer omgooit, werkt Els jarenlang in de gehandicaptenzorg als begeleider en teamleider. Na haar verpleegkundige opleiding zorgt ze voor kinderen met een complexe zorgvraag. Maar na 25 jaar gehandicaptenzorg loopt ze steeds vaker tegen de bureaucratische muren op. “Ik zag dat het makkelijker en productiever kon. Ik wilde zorg en geborgenheid geven op een manier zoals ik het ook graag zou willen hebben.”

Dé manier om het anders te doen

Daarnaast ziet Els steeds meer mensen tobben met vragen als: Hoe vind ik in deze tijd een plek waar ik rustig en waardig oud kan worden? Een plek waar ik mij veilig en goed voel en die ik op mijn eigen manier kan inrichten? En bovenal een thuis waar ik mezelf kan zijn en waar ik verder vorm kan geven aan mijn levensverhaal? “Het was mijn droom om voor deze mensen een plek te creëren.”

Uiteindelijk komt de Zorgbutler op Els’ pad. Na het concept onderzocht te hebben, besluit ze voor haar zorgdroom te gaan. “Een eigen Zorgbutler was dé manier om het anders te doen voor de bewoners.” Het gezin van Els is ook enthousiast over haar plannen.

Pionieren vanuit lef

In het najaar van 2017 start Els als derde Zorgbutler-ondernemer van Nederland. “Het concept was totaal nieuw en niet alles was uitgekristalliseerd. Ik houd van nieuwe dingen ontwikkelen en ontdekken. Het lef hebben om uit de medewerkersrol te stappen en zelf een stempel op je bedrijf te drukken, is ontzettend gaaf.” Ze vertelt dat die vrijheid haar op het lijf is geschreven. “Het is je eigen bedrijf. Je kan zelf de randvoorwaarden creëren en hebt de ruimte om met je team te zorgen vanuit liefde en persoonlijke aandacht. Er is maximale zelfstandigheid en minimale eenzaamheid.”

Zorg op maat

Elk Zorgbutler-appartement beschikt over een eigen woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer. Deze worden door echtparen of alleenstaanden bewoond. In het appartementencomplex is op elke verdieping ook een gezamenlijke, sfeervolle woonkamer die fungeert als ontmoetingsplek.

Als zorgondernemer is Els verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de gemeenschappelijke woonkamers en 43 appartementen. De vraag van bewoners is divers. “Sommige bewoners hebben huishoudelijke hulp nodig, andere thuiszorg. Denk daarbij aan lichamelijke verzorging, medicatie of ondersteuning met maaltijden. Bij elke bewoner is de zorg op maat afgestemd.” De nachtwacht is altijd nabij voor eventuele calamiteiten.

Leerproces

Els kijkt terug op een intensief, maar bijzonder opstartjaar. “Tijdens de beginfase vlieg je op een adrenalineboost en zet je je eigen Zorgbutler op. Nu het staat, heb ik ruimte om de verdieping in mijn visie te brengen.” Ze heeft de afgelopen drie jaar veel geleerd van het ondernemerschap. “Ik heb de ruimte en verantwoordelijkheid om zelf beslissingen te nemen. Die switch van medewerker naar ondernemer zijn, was een leerproces. Ik ben ook een stuk assertiever geworden. Bijvoorbeeld in mijn contact met het zorgkantoor of de gemeente.”

Daarnaast komt er een stuk werkgeverschap bij een eigen Zorgbutler kijken. “Bij de Zorgbutler moet je voelen dat het anders is. Daarom stuur ik in mijn team op het menselijke in de zorg. Vooral bij nieuwe medewerkers stuur ik erop aan dat er niet van taak naar taak gerend moet worden, maar dat er tijd en rust genomen wordt voor oprechte aandacht voor de bewoner. En tijd om te reflecteren waar de bewoner persoonlijk behoefte aan heeft. Dat is ook de hele reden waarom ik mijn eigen Zorgbutler gestart ben.”

Veelzijdig leven

Geen dag is hetzelfde als zorgondernemer. “Doordeweeks help ik mee met de zorg tijdens de ochtenddienst. Denk aan ondersteuning bij medicatie of lichamelijke verzorging.” Na de zorg gaat Els aan de slag met geïnteresseerde of toekomstige bewoners, het aanvragen van zorgbudgetten, administratie, het aansturen van medewerkers of contact met de huisarts als een bewoner bijvoorbeeld ziek is. “Ook hierin zit het meeleven: wat hebben bewoners nodig en hoe kan ik dat voor hen regelen?”

Hoe Els haar Zorgbutler met haar privéleven combineert? “Als zorgondernemer ben ik regisseur van mijn eigen tijd en heb ik de mogelijkheid om dingen zelf in te regelen en te plannen.” Al met al brengt het zorgondernemerschap haar een rijk leven. “Ik mag mensen ondersteunen bij het leiden van een prettig leven, zodat ze waardig oud worden. Dat geeft veel zingeving. Elke dag geniet ik van het feit dat onze visie werkt.”

Delen: